Coördinator Pattinama over de operaties plastische chirurgie

Kort verslag van mijn ervaringen met MOTVA team Plastische Chirurgie d.d. 8-14  februari 2014

Vanaf zaterdag 8 februari voorbereidende werkzaamheden verricht tot en met vrijdag 14 februari, daarna ondersteunende werkzaamheden uitgevoerd voor ons team en een aantal operaties van dichtbij gevolgd. De operaties vonden plaats in het RSU dr. Haulussy Ziekenhuis in de stad Ambon.

Het overleg met dhr. Tonny Latuheru , secretaris van de gemeente Ambon,  verliep positief. Er is aan de afdeling gezondheidzorg van de gemeente Ambon medegedeeld het werk van ons team te ondersteunen. De lokale pers is benaderd voor een persconferentie waarin zal worden medegedeeld wanneer de operaties zullen plaatsvinden en op strategische punten in de stad Ambon zullen er banners  worden geplaatst.

Dr. Trees, hoofd van de afdeling gezondheidszorg van de gemeente, heeft het RSU gebeld voor een overleg met dr.  Ananta met haar staf. Er is toen gelijk een overleg gepland. Dit overleg verliep positief; dr. Ananta deelde  mee dat ons team zal worden ondersteund door het RSU en dat alle praktische zaken moeten worden overlegd met dr. Rigo.

Zaterdag 15 februari

Het grote team uit Nederland is gearriveerd met in totaal 410 kilo aan medisch materiaal en instrumenten.

Het team is  gelijk aan de slag gegaan om de zaken op een rijtje te zetten ter voorbereiding van de operaties :

  1. Administratieve voorbereiding voor het screenen van de patiënten.

-        Lijsten opmaken met NAW gegevens van de patiënten

-        Dagschema’s opzetten voor de operaties inclusief de tijd voor elke ingreep.

  1. Voor ons magazijn het invoeren van onze medische spullen in de computer.

-        Plastic boxen aanschaffen voor het materiaal

  1. Overleg met dr. Rigo inzake:

-        Gebruik van Anesthesie apparatuur

-        Gebruik maken van ruimtes boven voor de zorg van onze patiënten voor herstel.

-        Ophalen operatiebed bij het oogkliniek te Passo

Tijdens dit overleg zijn alle verzoeken van ons team positief gehonoreerd.

Het screenen van de eerste 10 patiënten is gestart op zondag 16 februari om 12.00 uur.

De zondag is een rustdag  en een dag dat de meeste christenen naar de kerk gaan, iets plannen op zondag was eigenlijk niet slim.

Uit heel de Molukken zijn er mensen gekomen om zich te laten onderzoeken voor een operatie door  ons team. Dus mensen uit de stad Ambon en omgeving maar ook mensen van het eiland Haruku , het dorp Oma, Saparua  , Tanimbar, Masohi en Bula op Ceram en ga zo maar door.

Magazijn

Het in beeld brengen van onze medische spullen is een hele verbetering richting de operaties , maar zal ook zijn voordeel hebben naar de volgende medische teams. Die kunnen dan zien wat wij in voorraad hebben en voor de aanvulling zal dit doorgegeven worden aan de andere medische teams. De administratie van ons magazijn zal dan wel door elk team afzonderlijk moeten worden bij gehouden.

Werktijden

Het invoeren en hanteren van de werktijd 8.00 – 17.00 uur ( waarbij af en toe wordt doorgewerkt tot 20.00 uur ) is een goed besluit.

Na een werkdag op Ambon ben je doodmoe en na het avondeten lig je al om 22.00 uur in bed.

De vermoeidheid veroorzaakt ook komische situaties. Een mede- kamergenoot heeft wel een half uur voor de deur van zijn teamgenoot geklopt en geroepen om de deur open te maken, omdat zijn kamergenoot in slaap was gevallen,  de andere teamleden lagen in een deuk van het lachen. Het geeft wel aan hoe vermoeiend zo’n werkdag  kan zijn.

Molukse verpleegkundigen

Het was voor mij een heel emotionele ontmoeting met de verpleegkundigen die in Zeeland hebben gestudeerd. Warme omhelzingen met veel emoties. Tijdens dit soort missies zie je dat de opleiding die deze verpleegkundigen in Zeeland hebben genoten, zijn vruchten afwerpt, hun inzet en betrokkenheid zijn geweldig. Superblij ze weer te mogen ontmoeten.

De operaties

Over het algemeen zijn deze operaties goed verlopen. De anesthesist en verpleegkundigen anesthesie hebben goed werk verricht met het materiaal van het RSU, overigens materiaal dat niet meer wordt gebruikt in Nederland. Door hun werk konden de chirurgen de operaties verrichten. Steve, onze anesthesist, is wel een paar keer opgeroepen in verband met complicaties bij patiënten. Sommige operaties hebben een diepe indruk op mij gemaakt, zoals het besluit bij een jongen van 26 jaar dat zijn been moest worden geamputeerd. Brandwonden operaties beneden de navel,  bij een meisje van 12 en een oudere vrouw. Dit heeft mij emotioneel hard geraakt.

De doktersronde bij de geopereerde patiënten was een nieuw fenomeen voor de meeste patiënten maar ook voor de RSU verpleegkundigen. De patiënten kregen extra medisch advies en bemoedigende  woorden of het advies dat ze naar huis mochten gaan. Bij de vraag aan de RSU-  verpleegkundigen hoe het ervoor staat met de medische conditie van de patiënt, bijvoorbeeld over zijn temperatuur, konden zij niet beantwoorden. Dit is maar één  voorbeeld, er zijn natuurlijk genoeg zaken die voor verbetering vatbaar zijn.

En ik heb kennis mogen maken met een toekomstige chirurg Erik Tutuhatunewa uit Nederland.  Zijn inzet bij ons team was goed. Erik heeft praktische medische ervaring opgedaan als stagiaire  bij het GPM ziekenhuis.  Zijn parate algemene kennis over de gezondheidszorg op Ambon is goed. Spreekt vloeiend de Bahasa Ambon  ook de Bahasa Indonesia. Hij heeft zich super goed ingezet bij de werkzaamheden van ons team en ook op eigen initiatief doktersrondes gehouden en getolkt waar nodig. Heeft een heel positieve indruk op mij gemaakt. Ik weet zeker dat wij nog veel van Erik zullen horen. Voor zijn toekomstige stage heb ik Erik alvast geïntroduceerd bij mensen van het gemeentebestuur.  Voor de nazorg van de patiënten blijft hij nog een paar weken meedraaien, samen met Tim, dr. Jacky en de verpleegkundigen van het team van Jopi. “Erik respect man, beta anggap se tinggi (ik heb je hoog zitten)!”

Veel gezien, veel gelachen, veel lekker gegeten en zo nu en dan met tranen in de ogen de medische ingrepen moeten aanzien! De nood is groot.  Maar o, wat ben ik trots om lid te mogen zijn van SSVA MOTVA team plastisch chirurgie. Ik ben blij dat wij de druppel op de gloeiende  plaat willen zijn.  De inzet van de teamleden uit Ambon, België en Nederland is super.  Met deze mensen om mij heen voel ik mij sterk.

Toch het leed van 60 mensen uit Ambon en omgeving een klein beetje kunnen verzachten.

Een aantal zinnen uit een verslag van één van onze teamleden:

“Een operatie die het leven van zichzelf of hun kinderen kan veranderen van een uitzichtloos bestaan aan de rand van de maatschappij, tot meedoen in die zelfde maatschappij. Zonder gepest te worden op school (als ze al gaan), meer kans te krijgen op werk en toch een kans maken op een huwelijk.
Voor een kleine groep mensen kunnen we een groot verschil maken. Daar doen we het voor!”

En absoluut geen illusies …. Zeker, er is nog een lange weg te gaan … .maar toch.

O ja, voor het screenen zag je moslims en christenen geduldig wachten in de ziekenhuisgang voor een medische controle om daarna te kunnen worden geopereerd door ons medisch team.

Geweldig toch…..!

Het resultaat van dit operatieteam:  60 mensen geopereerd en 83 medische ingrepen verricht.

Njonkie Pattinama,  2 maart 2014.

 

 

Voor een totaal beeld surf naar:

http://teamambon.waarbenjij.nu/fotoboek/reis/small/465469/ambon-plastische-chirurgie-febr-2014/1#!prettyPhoto[reportGallery]/1/

password: schizis

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Plastische chirurgie projecten. Bookmark de permalink.