Ooggetuige verslag Nico Lopulissa teamlid hygiëne SSVA / SB

Do 11 oktober

Vandaag komt de aardbeving (naschokken) wel erg dichtbij. Vanmorgen om 6.50 uur was er een naschok, de mensen die in in het hotel in diepe slaap waren voelden die niet. Na het ontbijt gingen we naar de getroffen gebieden : liang, waai, tulehu. Wat een triest aanblik : flinke materiële schade en vele tentenkampen voor mensen die of hun huis zijn kwijt geraakt of die niet meer terug durfden. De ravage was enorm. We hebben voor het thuisfront foto’s en filmpjes gemaakt. Op weg naar het oogziekenhuis waren midden in de berm en aan de kant van de weg provisorische tenten gemaakt door mensen die ’s nachts niet in hun huis durven te slapen.

 

De angst slaat steeds weer toe……

In de stad ambon begint het leven steeds meer te normaliseren, maar bij weer de zoveelste naschok slaat de paniek hevig toe : mensen vluchten alle kanten op, naar hoger gelegen gebieden in karang panjang of bij bere-bere. Of mensen proberen zo snel mogelijk naar hun familie te gaan. Bijeenkomsten worden stilgezet, het winkelend publiek massaal de straat op. Personenauto’s luid toeterend, mensen op hun brommers, ojeks, voetgangers zetten zich massaal in beweging, de angst op hun gezicht. Want 26 september, de grote aardbeving, met catastrofale gevolgen is nog steeds trending topic. En hoewel de verantwoordelijke instanties steeds verklaren dat er geen tsunami-gevaar is ……..men wil het zekere voor het onzekere nemen. Dit zie je met name in de kustdorpen. Hier heeft men grote en kleine tenten gemaakt om ’s nachts te overnachten. Maar er zijn ook velen die in tenten moeten slapen, omdat hun huis volledig vernield is of door de overheid als onbewoonbaar is verklaard. Leden van SSVA zijn naar de getroffen gebieden gegaan : Waai, Tulehu, Liang. Woorden schieten te kort, complete families in te kleine tenten en de soms hevige regenbuien maken het nog erger. Een dezer dagen zal de ook aanwezige penningmeester een donatie doen om de slachtoffers te helpen. Er zijn in de stad veel particuliere acties en eergisteren vond er een benefietconcert op het merdekaplein en wordt er een groot muziekfestijn in jakarta georganiseerd met medewerking van bekende molukse artiesten in Indonesië en bekende hoogwaardigheidsbekleders met een molukse achtergrond en autoriteiten in Maluku. Intussen lees ik dat TitanE bijna 12.000 euro heeft opghaald en samen met de Molukse afdeling van het Rode Kruis al volop bezig is met noodhulp. Een foto-collage van de getroffen kustdorpen.

 

Naschok 10 oktober : schade oogziekenhuis in Passo

Dee hevige naschok (5,2) van 10 oktober veroorzaakte ook materiële schade aan het oogziekenhuis “Balai Kesehatan Mata Ambon-Vlissingen”. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis is er schade. De beving vond plaats terwijl men bezig was met een operatie. De dag daarna kwamen burgemeester Louhenapessy en dokter Wendy Pelupessy, hoofd van de gezondheidsdienst van de stad Ambon, kwamen de schade opnemen.