Verslag urologie oktober 2014

De week voordat het urologie team op Ambon aankwam hebben Frits Wille en Agus Latuheru de voorbereidingen getroffen met de gemeente Ambon en het ziekenhuis RSU Haulussy in Kuda Mati. In de week is de stroomvoorziening en de apparatuur in het oogkliniek (Kliniek Mata Ambon – Vlissingen) gecontroleerd. De meegenomen TUR apparatuur met monitor werd geïnstalleerd en de aanwezige apparatuur in het ziekenhuis RSU werd gecontroleerd.

Het team kwam op maandagmorgen aan op het vliegveld Pattimura in Laha met dr. Jacky Tuamelly, algemeen chirurg en Jopie Ilintutu, operatie verpleegkundige, die twee weken in Nederland stage hadden gelopen bij urologen in Nederland. Miel Nanlohy – Manuhutu in de ziekenhuizen in Veldhoven en Eindhoven en dr. Olav van Aubel in Bergen op Zoom.
Bij de komst van het team in hotel Orchid werden zij ontvangen door de gemeente secretaris Tonny Latuheru met zijn staf. Na circa 10 minuten kwam de burgemeester Richard Louhanapessy het team verwelkomen.

De eerste maandagmiddag werd door de dokters ‘poli’ gelopen waar de eerste 25 patienten werden gecontroleerd en de overige teamleden pakten de meegenomen verhuisdozen met medicijnen en ok-materialen uit. Deze werden opgeslagen in het SSVA magazijn en de twee te gebruiken operatiekamers werden door het team gereed gemaakt voor de eerste operaties op dinsdag.

Het team werd ondersteund door dr. Jacky Tuamelly en de verpleegkundigen die in Nederland een opleiding hebben genoten en ook door de verpleegkundigen en operatiezusters van RSU. De belangstelling vanuit de doctoren vanuit het ziekenhuis RSU was heel groot. De afscheidsavond werd in het restaurant Imperial met de burgemeester Richard Louhanapessy op woensdag 23 oktober gehouden omdat hij de andere avonden niet in Ambon was. Hij heeft het team bedankt voor hun werkzaamheden voor de bevolking van Maluku. De volgende dag kwam hij met zijn staf van de gemeente Ambon, de directrice met haar staf van het ziekenhuis RSU en de pers een bezoek brengen aan het team om speciaal een TUR-operatie te zien. Dit is een prostaat operatie waar men via de plasbuis de operatie uitvoert en dit op een monitor kan volgen waarbij Miel Nanlohy – Manuhutu uitleg gaf.

De aanmeldingen van mensen voor een gesprek met de dokters was boven verwachting. Er waren weer mensen die niet geholpen konden worden omdat zij zich te laat hadden opgegeven.

In de twee weken heeft het team 115 operaties uitgevoerd bij 91 mensen.
De volgende operatie werden uitgevoerd: prostaat, blaasstenen, nierstenen, uretersteen en liesbreuk. Er zijn vernauwingen opgeheven in de plasbuis en vernauwingen aan de blaasbuis verwijd, “zakwaterbreukjes” hersteld en aangeboren afwijking aan de plasbuis gecorrigeerd.

De samenstelling van het team bestond uit: Agus Latuheru,Frits Wille, Miel Mahuhutu, Olav van Aubel, Bram Goor, Hennie Sahertian, Susan Calbo, Marinda Boon, Jolanda den Hollander, Julia de Queljoe en Judith de Fretes.

De twee weken was een succesvolle periode voor het team mede door de perfecte samenwerking met de gemeente Ambon en het ziekenhuis RSU dr. Haulussy.

Het urologie team.