Verslag urologieproject 2013

Vooruitlopend op het vertrek van het urologieteam zijn de coördinator, Agus Latuheru, en de technicus, Frits Wille al op 9 februari naar Ambon vertrokken. Zij hebben met Hilary Syaranamual, onze medewerkster op Ambon, de nodige voorbesprekingen met de lokale vertegenwoordigers gevoerd. Ook de apparatuur in het ziekenhuis hebben ze al kunnen installeren, zodat het team bij aankomst op Ambon direct aan de slag kon.

De opkomst van de patiënten was geweldig. Er is gewerkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Op het laatst hebben ze zelfs een patiëntenstop moeten invoeren. Totaal zijn 81 operaties verricht.

Door het hoge werktempo hadden ze veel patiënten voor de nazorg. Er waren niet genoeg bedden voor de patiënten. De gezondheidsdienst van Ambon is gevraagd om tien bedden die SSVA een aantal jaren geleden gestuurd had vanuit ziekenhuis Vlissingen ter beschikking te stellen aan het ziekenhuis.

Er zijn veel prostaatoperaties verricht. Verder zijn een aantal plasbuis vernauwingen opgeheven. Ca. vijf kijkoperaties zijn verricht om een diagnose te kunnen stellen. Verder werden blaassteen- en niersteen operaties uitgevoerd en één keer is een nier verwijderd. De kindjes werden meestal geholpen aan een waterbreuk. Drie dames zijn geopereerd aan een vesico-vaginale fistel. De laatste dag is nog een jongeman geholpen, die al 10 jaar een steen in zijn plasbuis had. Op de vraag hoe hij al die jaren had geplast antwoordde hij : “Met veel pijn en moeite en handmatig de plasbuis leegdrukken”. Onder lokale verdoving is de steen verwijderd.

Het team kreeg ondersteuning van een plaatselijk chirurg en verpleegkundigen. Algemeen chirurg dr. Jecky Tuamely heeft na de operatie periode gevraagd of hij bij het volgende bezoek het “turren” kon leren.

In deze twee weken heeft het team veel last gehad van stroomuitval. Ook was het jammer dat het ziekenhuis geen eigen sterilisatorapparaat heeft. Onze technicus Frits had nog een sterilisatorapparaat in het SSVA-magazijn. Na afloop van dit  project hebben zij dit aan het ziekenhuis geschonken.

Zolang er geen urologen zijn op Ambon zal het nodig zijn om een urologieteam te sturen, dat gratis operaties uitvoert voor de mensen die dit niet kunnen bekostigen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Urologie projecten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie