Werkbezoek wethouder Vader aan zusterstad Ambon 2015

Verslag 17 november 2015
.
Bezoek oogkliniek…
.
Vandaag mijn eerste officiële bezoek aan de oogkliniek Klinik Mata ‘AV’. We worden opgewacht door het voltallige personeel en veel pers. De oogarts leidt ons rond. Een volle wachtkamer, met geduldige patiënten. Hier worden voornamelijk staaroperaties verricht. De apparatuur in de kliniek is door de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon hier naartoe gebracht. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen gemeenten én de tomeloze inzet van de mensen achter de stichting.
Na de rondleiding is het de beurt aan de pers, die vooral wil weten wat ik ervan vind. Ik vind het geweldig uiteraard. Het is mooi dat de patiënten hier nu geholpen kunnen worden. Bijzonder is dan weer wel dat de mensen soms om een operatie vragen daar waar een brilletje kan volstaan. Begrijpelijk is dat overigens wel want de operaties die via de stichting worden verricht zijn gratis terwijl de mensen hier vaak geen geld genoeg hebben om een bril te kopen. Reden voor de arts om zijn wens uit te spreken voor uitbreiding met een opticien. Over uitbreiden gesproken, inmiddels is er een tweede operatiekamer bij gebouwd. Nu de apparatuur nog! Ook is er een kamer waar in de toekomst de patiënten één dag kunnen blijven na de operatie. Nu moeten ze na de operatie nog direct naar huis en de volgende dag terugkomen voor controle.
Aan het eind van het bezoek moeten we uitgebreid op de foto. Dat is hier de nationale sport geloof ik. Maar het meest bijzonder is dat er aan de andere kant van de wereld een kliniek staat met de naam ‘Vlissingen-Ambon’ en dat je dan het logo van de gemeente Vlissingen op de muur ziet staan.
.
Bezoek vuilnisophaaldienst
.
Een tweede bezoek betrof de vuilnisophaaldienst en de verwerking van afval. De vuilnisbelt ligt op een berg. Dat lijkt niet zo handig, maar er zal ongetwijfeld een reden voor zijn, alleen die kan ik nog niet achterhalen. Ook hier staan directie en personeel ons op te wachten. Onderweg naar boven zagen we al mensen bezig met het verwijderen van de wikkels van PET-flesjes. Die flesjes gaan naar Surabaya waar ze worden gerecycled.
We krijgen een rondleiding en zien dat ander type plasticafval op een bijzondere manier wordt gerecycled. Ze maken er placemats, snoepschaaltjes en toilettasjes van. Groenafval wordt hier gecomposteerd, de kunst is alleen om meer groenafval binnen te krijgen. Inmiddels zien we dat het werk van de Stichting SSVA vruchten afwerpt. De stad is schoner dan in het verleden. Dat zeggen de mensen die hier al langer komen.
Uiteraard start alles met bewustwording, dat wordt gedaan door milieueducatie op scholen. Jong geleerd oud gedaan, dat geldt hier zeker. In de stad rijdt inmiddels een flink aantal kleine vuilophaalwagens rond. Die halen het afval op en brengen het naar een paar verzamelpunten in de stad, van daar wordt het naar de vuilnisbelt gebracht. Al met al dus vooruitgang.

Dit bericht is geplaatst in Ondefinieerbaar. Bookmark de permalink.