Projecten

Onze projecten

Gio Cardiologie

Cardiologie

Cardiologie / AED
Cardioloog Giovanni Tahapary ging sinds een aantal jaren mee met de medische teams van SSVA en gaf colleges op de Pattimura Universiteit in Ambon over zijn specialisme. Dit jaar is hij begonnen met workshops voor het gebruik van AED’s in Ambon.

Workshop hygiene

Hygiene

Project Hygiëne

Gemeente Ambon maakte zich zorgen over de staat van hygiëne in de 22 gezondheidscentra (puskesmas) in de stad. Deze problematiek werd voorgelegd aan SSVA. Na inschakeling van schoonmaakbedrijf Stoffels Bleijenberg uit Vlissingen en Alpheios uit Zwolle was het op 28 september van dit jaar eindelijk zo ver. Na jarenlange voorbereidingen en wederzijdse bezoeken kon de groep, zes man sterk, richting Ambon. Echter, op 26 september werd het eiland Ambon en omliggende eilanden getroffen door een zware aardbeving met 41 dodelijke slachtoffers en enorme schade aan huizen, gebouwen en infrastructuur. Maar met toestemming van de direct betrokkenen kon de groep toch gaan met de restrictie dat niet het gehele program afgewerkt kon worden. Immers, de focus van de gezondheidscentra en de dienstdoende artsen lag volledig op het verzorgen van de slachtoffers.

Puskesmas

Childcare

In 2013 vroeg de gemeente Ambon aan de SSVA te helpen om de deskundigheid te bevorderen in het signaleren van ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen. Medewerkers van de 22 gemeentelijke Puskesmassen (gezondheidscentra) hebben stimulans, scholing en training nodig om ontwikkelings-problemen bij kinderen tot 5 jaar zo vroeg mogelijk te signaleren en daarop bij te sturen. Dat vergroot de toekomstkansen van deze kinderen. Niet of te laat bijsturen zorgt voor een zorgelijke toekomst.

Urologie Miel

Urologie

Nierstenen, prostaten, plasbuizen en blaasproblemen zijn veel voorkomende aandoeningen bij ouderen. In de medische voorziening kent de Molukken geen urologische specialist in Ambon. De mensen met urologische problemen worden doorgestuurd naar Jakarta of een andere grote stad. Maar dit is alleen weggelegd voor mensen met geld.

chirurg.jpg

Oogheelkunde

Staar komt in verhouding veel voor in de tropen. Door een tamelijk eenvoudige operatie kan deze oogaandoening verholpen worden en is de patiënt weer in staat zijn werk en leven op een gezonde manier voort te zetten.

John-Tialatiu-SSVA.jpg

Plastische Chirurgie

SSVA heeft in samenwerking met de gemeente van Ambon, het ziekenhuis aldaar, de Stichting Leer Anderen Helpen (SLAH), andere arts-vrijwilligers en veldwerkers van SSVA zelf de afgelopen jaren medische teams naar Ambon kunnen uitzenden om kinderen te opereren.