Oogheelkunde

Verslag Oogheelkunde 2020
 
In het weekend van Carnaval - dus voor de uitbraak van het Coronavirus in Nederland - vertrok ik richting Ambon. Voor vertrek heb ik nog met Ivan gesproken om de situatie in Ambon te bespreken en de patiëntoverdracht. Duidelijk was voor mij geworden dat Danny na vertrek van Ivan reeds zelfstandig Phaco operaties heeft verricht. 
 
Bij aankomst voelde ik me zoals altijd zeer welkom. De eerste dag dachten wij te benutten om acte de présence bij het gemeentehuis van Ambon te geven. Dokter Wendy, hoofd van de gezondheidsdienst en tevens moeder van dokter Prita, algemeen arts bij AV kliniek, hebben we een hand geschud en het wachten was nog op de secretaris van Ambon. Na anderhalf uur wachten hebben we besloten om toch een aanvang te maken met de poliklinische werkzaamheden. De secretaris van Ambon hebben wij helaas niet ontmoet. Danny heeft zoals gebruikelijk tientallen ingewikkelde casussen de revue laten passeren, waarbij vaak de vraag was of we de patiënt wel of niet zouden kunnen opereren. 
 
De volgende dag zijn we begonnen met het opereren. Er werd zowel met het Phaco apparaat als door middel van de SICS (Small Incision Cataract Surgery) methode geopereerd. De verhouding was 3:1.  Deze keer lag de nadruk met name op het voortzetten van het werk van Ivan en Danny nog meer vertrouwd te laten worden met het Phaco apparaat. Danny heeft veel met mij meegekeken en de moeilijke stappen met mij gedeeld. Ik heb hem de tips en tricks geleerd en hem zoveel mogelijk begeleid bij zijn Phaco operaties. Zoals eerder benoemd is Danny een goede operateur en ook nu leerde hij snel. Ik heb eigenlijk weinig corrigerende adviezen hoeven geven. Het ging vlot. Bijna alle SICS operaties zijn door mij gedaan, omdat Danny hierin al zeer behendig is en hij meer nodig was op de poli. Alle monoculus patiënten en ingewikkelde multi-pathologie ogen liet Danny aan mij over, omdat hij deze ogen liever niet zelf wilde opereren. Voor mij was het telkens afwegen met welke methode te opereren wat mijn missie deze keer zeer uitdagend, maar ook spannend en ingewikkeld maakte.  
 
Danny en ik zijn tevreden met het resultaat. In totaal hebben wij in 10 dagen:

  • 192 lensoperaties verricht: 146 Phaco’s, 42 SICS en 4   secundair implants.
  • 17 conjunctiva/oogleden ingrepen waarbij merendeel van 12   ogen pterygiae betreft.  

90% van alle lensoperaties heb ik verricht waarbij in vele gevallen Danny met me mee keek. Alle pterygium ingrepen zijn door Danny verricht. 
 
  Enkele bijzonderheden licht ik hierbij toe.

  • In twee gevallen was er sprake van achterste kapsel ruptuur met glasvocht verlies. Bij één van deze patiënte heb ik een iris claw IOL moeten implanteren.
  • In vier gevallen was er sprake van traumatisch cataract. In twee gevallen betrof het kinderen van 10 en 12 jaar. Alle vier operaties waarbij een sulcus IOL geïmplanteerd werd zijn goed verlopen  
  •  Bij één patiënt die eerder door Danny zelfstandig werd geopereerd en waarbij de operatie gecompliceerd was  verlopen,werd de gesubluxeerde IOL verwijderd en werd een iris claw  geplaatst 
  •  Bij één patiënt werd de oogdruk aan het eind van de operatie zo hoog dat geen IOL geplaatst kon worden.   

 
Ik kijk terug naar een geslaagde missie. De laatste avond werd met het team met aanhang en kinderen gegeten. Hierbij was dokter Wendy namens de gemeente Ambon aanwezig. 

         Ambon 

Oogarts Wilda Batubara

Oogheelkunde

Wilda
Wilda
Wilda