Plastische Chirurgie

Plastische Chirurgie

Het verhaal van John Tialatiu en zijn wonderbaarlijke herstel!

Geschreven door Tim Noteboom Coördinator Medisch plastisch chirurgie SSVA

Toen wij in maart 2017 in Ambon begonnen aan het project plastische chirurgie werden de chirurgen in consult geroepen door dokter Jacky, om een patiënt op de verpleegafdeling te bekijken. Zijn naam was John Tiataliu, 26 jaar oud, en afkomstig van het eiland Moa. Hij was destijds werkzaam op een benzinestation, en liep ernstige brandwonden op door een ontploffing aldaar.

Vanuit Moa werd hij “op de boot gezet”, en opgenomen in het dr.Haulussy ziekenhuis te Ambon. Dit gebeurde ongeveer een klein half jaar vóórdat ons team in Ambon aankwam.

John werd vanaf zijn opname op bed “verpleegd”, zonder verdere vorm van therapie.

Bij onze aankomst op de verpleegafdeling troffen we daar een jonge man aan, die meer dood dan levend was. Hij kon alleen maar op zijn buik liggen; zwaar ademend en ernstig ondervoed, vieze open brandwonden over heel zijn benen, armen en handen. Door zijn buikligging had hij een aantal decubitus plekken op knieën, voeten, armen en kin; en had bovendien al ernstige contracturen ontwikkeld.

Onze eerste zorg was om hem in ieder geval weer “levensvatbaar” te krijgen. Hiervoor kreeg hij een aantal bloedtransfusies, antibiotica, en werd hij “bijgevoerd” met extra eiwitrijke voeding. Na ongeveer een week was zijn toestand weer redelijk stabiel, en kon hij geopereerd worden.

Deze operatie bestond uit het reinigen van de wonden op de benen, en het bedekken van de open wonden met huidtransplantaties. De dagen daarna, en ook nog de drie weken dat ik de nazorg voor mijn rekening nam, moest ik dagelijks deze wonden verzorgen en verbinden; een flinke klus iedere keer. Ik zorgde ervoor dat hij iedere dag een extra portie eiwitrijke voeding kreeg; die nam ik dagelijks mee vanuit het hotel, of ik kocht het voor John.

Zijn verwondingen en contracturen waren zo gecompliceerd dat de chirurgen besloten om hem door te verwijzen naar Siantar. Hier zou hij nog een aantal orthopedische en plastisch chirurgische operaties moeten ondergaan van de operatie teams vanuit Nederland. Maar een belangrijke reden was ook dat hij een langdurig revalidatie traject zou moeten volgen; en daar is men in Siantar in gespecialiseerd.

Voordat mijn nazorg periode van drie weken er op zat, ging ik samen met Jopie naar het reisbureau, om te informeren naar de mogelijkheden van transport in het vliegtuig. Aldaar bleek dat een ticket voor liggend vervoer haast onbetaalbaar was, en voor mij dus géén optie. Daarom besloot ik om samen met Jopie én de fysiotherapie John snel zover te krijgen dat hij “zittend” in het vliegtuig naar Siantar vervoerd zou kunnen worden. Helaas duurde dit langer dan we gehoopt hadden. Na mijn vertrek uit Ambon zijn Jopie en de fysiotherapie nog enkele weken druk bezig geweest om John zo ver te krijgen dat hij enkele uurtjes kon “zitten”. Voordat ik weg ging, had ik Librek nog geld gegeven, om in ieder geval iedere dag nog extra eten te kopen voor John, zodat zijn toestand steeds beter zou worden. Uiteindelijk was het zover, en heeft Jopie persoonlijk John en zijn broer Roy naar Harapan Jaya in Siantar afgeleverd; als ik me goed herinner ongeveer eind mei.

Pas in september werd er in Siantar de eerste operatie bij John uitgevoerd. Hij heeft daar een aantal operaties ondergaan om de contracturen aan voeten en enkels op te heffen. Ook onderging John enkele operaties aan handen en vingers, zodat hij deze weer “normaal” zou kunnen bewegen en gebruiken.

Video 1 laat de moeizame periode van revalidatie zien, in de weg naar zijn herstel. Gedurende het verblijf van John in Siantar, was zijn broer Roy steeds aanwezig aan zijn zijde, om hem te ondersteunen en te begeleiden op de weg naar herstel. Alles bij elkaar heeft het een kleine anderhalf jaar geduurd, voordat John voldoende hersteld en gerevalideerd was om ontslagen te worden uit Siantar.

De laatste video laat de aankomst van Roy en John zien in Ambon (John is de man rechts op de video.!), waar zij werden opgehaald door onze geweldige Jopie.! John loopt gewoon weer.!!!

John-Tialatiu